Home > Uncategorized > Pragul de sus sau Complexul “Svet”

Pragul de sus sau Complexul “Svet”

September 4, 2009 Leave a comment Go to comments

Va simtiti “intinati de troaca de porci care se numeste politica”? Eu da. Avem vreo nevoie de a scapa de ea? NU! De ce?

Pai haideti sa va spun.  Alexandra Svet este o noua Jean d’Arc, cu emfazarile Evitei Peron si idealurile lui Fidel Castro. Daca ar fi sa ii combinam pe acestia, ar iesi o salata de cruditati ala Svenska. Si exact acest platou a si iesit.

Lupta impotriva sistemului, declinarea suveranitatii (din nou…), abordarea foarte umanista a problemei si mai ales vorbitul pentru intregul popor (gen campaniile Partidului National Taranesc din perioada interbelica)- cu aceste rame ne promite Alexandra Svet ca ne va agata si trage spre mal.

Se poate ca Victor Ciutacu sa fi elaborat explicatia mult mai bine (si nu ma indoiesc de acest lucru), dar eu aici nu vreau sa explic nimic. Ci doar vreau sa demonstrez un lucru.

Determinarea sursei de suveranitate intr-un stat presupus liberal nu se face cu ciomagul. Numai inlocuirea ei se face in acest mod. Astfel, desi critica orice forma de guvernamant din “indelungata traditie democrata a Romaniei” (vezi Constitutia Romaniei), Alexandra Svet nu vine cu nici o solutie practica. Ea se bazeaza doar pe spiritul intreprinzator si surprinzator de spontan al “poporului roman”, care s-a saturat sa fie pacalit (pe cuvantul tau?). Deci romanul isi va rezolva singur problemele de acasa si de peste hotare, va stabili legi, conform constiintei sale profund politica si va elabora un plan intens de dezvoltare conform cerintelor U.E.

Mai trist este ca modul in care Alexandra Svet isi face publice aceste … flecareli este la fel de tern, de supralicitat si conformist ca si discursurile inainte de alegeri.

Si ultimul lucru, ea/dumneaei doreste nu un om politic deja practicant, care probabil ca face din acest lucru o profesie, ci un om simplu, care dupa cum am zis si la inceput, sa nu fie intinat de troaca de porci care se numeste politica. Si atunci, ma intreb eu- ala care de-altfel are toate sansele sa devina cel putin Prim-Ministru, 1. daca nu cunoaste nici macar sistemul politic, juridic, economico… pe care trebuie sa il conduca (pentru ca nu este intinat de el), cum va face fata cerintelor, 2. nu cumva asta aduce foarte mult a “partidul de avangarda va fi condus de varfurile intelectualitatii, muncitorilor si taranimii, care regrupati formeaza astfel lancea impotriva imperialismului occidental” si 3. cum isi poate imagina ea/dumneaei ca prin dicursul asta (chiar daca traditia noastra democratica are mai putin de 20 de ani si daca este sa fim seriosi, nu exista absolut deloc) poate forta o unire de constiinte curate pe care vrea sa le salveze de efectul discursurilor politice de pana acum pe care le copiaza.

Sa fim atenti la pragul de sus.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. silvia
    September 11, 2009 at 12:29 pm

    Discursul tau se apropie vertiginos de cel al lui Frigioiu. Lasa-ma sa vad partea plina a paharului si sa cred ca aceasta miscare va avea ceva sanse de reusita, pentru ca oameni inteligenti isi vor pune mintea la contributie cu entuziasm (si macar determinarea ce deriva din entuziasm) si vor aduce idei noi macar, daca nu chiar vor reusit sa schimbe un minim lucru.
    Prea multe probabilitati in ecuatie, dar considerand numarul mare de campanii care este pe tema asta, nu are cum sa nu se schimbe ceva. Atentia a fost atrasa, iar acum urmeaza partea ce mai grea. Mobilizarea.
    Ia te rog nu mai fi asa de negativ, si fa o critica constructiva… propune ceva! Eu propun sa nu mai fii negativist! Negativistule!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: